Hva leter du etter?

Lån bøker om musikkproduksjon på Sølvberget

Det å spille inn egen musikk er gøy, lærerikt – og mye enklere å komme i gang med enn hva mange tror!

Visste du at det du nå leser denne artikkelen på, høyst sannsynligvis også er et komplett opptaksstudio som du kan bruke til å spille inn den neste hiten din med? Og at her på Sølvberget kan du låne bøker om hvordan du gjør det?

Driver du med musikk er det veldig nyttig å kunne spille inn lyd. Om du lager låter og ønsker å lage demoer, om du vil spille inn deg selv når du øver, om du har som mål å lage ferdiglaget musikk som du distribuerer for å bli Spotify-millionær (haha) – eller om du vil eksperimentere og se hvor langt du kan strekke det, så er det flere muligheter tilgjengelig nå enn det noen gang har vært.

Den dag i dag kan du sitte hjemme i din egen stue, og på mange måter ha muligheter Pink Floyd bare kunne drømme om da de spilte inn The Dark Side of the Moon i Abbey Road Studios i 1972. Og da tenker jeg ikke bare på hva du kan gjøre på PCen din, men til og med på nettbrettet ditt, som du kanskje bare bruker til å lese avisen, sjekke sosiale medier, sende meldinger og spille spill? Ja, til og med smarttelefonen din kan gi deg uante muligheter!

Du kan spille inn og mikse lyden på PC, nettbrett etc, men du må ha noe å spille inn lyden med. Dersom du kun komponerer med MIDI-signaler klarer du deg faktisk med bare en PC – men det kan være en fordel å investere i for eksempel et MIDI-keyboard.

MIDI

Når man spiller inn musikk via MIDI, spiller man ikke inn selve lyden, men informasjon. Altså hvilken tone man spiller, hvor svakt eller kraftig man spiller den, og hvor lenge den skal vare. Lyden blir etterpå generert slik man vil. Du kan godt spille inn noe med pianolyd, men etterpå høre hvordan det ville høres med orgellyd, trompetlyd, japansk kotolyd… kun fantasien (og lydbiblioteket) setter grenser.

Spiller du feil kan du enkelt rette opp feilen på PCen – ta tonen du spilte feil og dra den der den skal være, eller bare fjerne den. Du trenger ikke en gang spille – du kan bare skrive inn notene og la PCen spille dem av. Det høres sikkert ut som «juks», og et MIDI-piano vil jo kanskje høres litt «plastikk» ut sammenlignet med et «ekte». Men det er en glimrende måte å komponere, og driver du med elektronisk musikk så kan du spille inn et helt album på den måten.

MIDI står for «Musical Instrument Digital Interface», og er den enkleste måten å begynne å produsere musikk. Du kan kjøpe et billig MIDI-keyboard og en USB-kabel, og spille inn. Selv om du ikke er en stjernekeyboardist så er det som sagt lett å rette opp feil. Eller et annet MIDI-instrument. Eller du kan som nevnt skrive notene rett inn i programmet. Du trenger ikke kunne noter en gang, du kan bruke en «piano roll» - og du hører umiddelbart resultatet.

Musikken vil som sagt kanskje låte litt «kunstig» når den kun spilles av med MIDI-lyder (med mindre du driver med EDM eller annen musikk som er synthbasert), men du kan fint komponere en strykekvartett, høre sånn ca. hvordan det vil høres ut, og så printe ut notene og gi dem til en skikkelig strykekvartett som du tar opp med mikrofoner. Eller du kan spille inn et fullt band med MIDI-trommer, -bass, -keyboard etc., og så få bandet ditt til å lære seg det du har spilt inn. Eller litt begge deler.

DAWS

DAW står for «Digital Audio Workstation», og er, kort fortalt, et program som brukes til å ta opp og behandle lyder - og MIDI-signaler. Det finnes en hel drøss med DAWS på markedet, noen er gratis, andre er heller dyre, men de fleste gir deg sjansen til å teste dem før du kjøper, og av og til får du med gratis «lite»-versjoner av heller dyre DAWS dersom du kjøper for eksempel et lydkort. Og disse kan du ofte gjøre mye med.

Dersom du kjøper en Mac får du programmet GarageBand gratis med på kjøpet. GarageBand er faktisk veldig innholdsrikt, med mange muligheter, og du får også en enklere versjon med om du kjøper en iPad eller iPhone. Du kan holde på lenge, lenge med GarageBand før du trenger å oppgradere – hvis du i det hele tatt trenger det.

Men du kan oppgradere til storebroren Logic etterpå, som er et høyt anerkjent og helproft DAW som regnes som et av de aller beste, og samtidig er det langt fra det dyreste (men det fungerer bare på Mac). Du vil ha det samme brukergrensesnittet som du hadde med GarageBand, men med langt flere funksjoner. Du får ellers også med en enklere versjon av GarageBand dersom du har en iPad eller iPhone.

Andre kjente DAWs er Cubase og Ableton, sistnevnte har noen gøyale Loop-funksjoner. Begge de nevnte får man ofte i en «lite»-versjon når man kjøper diverse hardware, og det kan være et glimrende sted å starte. Pro Tools regnes som et av de bedre hos mange og brukes i mange profesjonelle studioer, og Reaper nevnes ofte som et av de bedre gratis-DAWsene. Hvilket som er «best» kommer egentlig an på hvordan du har tenkt å bruke det, ingen av de nevnte er på noe som helst vis dårlige. Bruk litt tid på Google og diverse forum, og ellers kan du som nevnt låne en haug med bøker om emnet hos oss på Sølvberget!

Lydkort og miksere

Dersom du skal gjøre mer enn å bare skrive inn MIDI-signaler på PCen må du ha litt ekstra utstyr. Vi har allerede nevnt MIDI-keyboard, dette er ikke nødvendigvis en stor investering, du kan få et greit nok til godt under tusenlappen. Men vi har ikke sett på det å spille inn lyd enda.

Et lydkort kan være så mangt, og de aller fleste PCer har et lydkort innebygget – men til opptak trengs det oftest et eksternt lydkort som du kan koble mikrofoner og/eller instrumenter til, som sender lyden videre til PCen din.

De fleste PCer har en innebygget mikrofon, og du kan fint også kjøpe en billig mikrofon som du stapper inn i minijack-inngangen. Men med mindre du driver med ekstrem-LoFi, er det neppe godt nok. Vi ser nærmere på mikrofoner i neste kapittel, men kan nevne at det finnes bra USB-mikrofoner til en overkommelig pris.

En kassegitar med innebygget mikrofon kan plugges rett i PCen, via en eller annen dings som har Jack (gitarkabel) i den ene enden og USB ut i den andre.

Spiller du elgitar eller -bass finnes det massevis av måter å få bra lyd rett inn i DAWen. Det finnes flere såkalte «plug-ins», programmer som etterligner diverse gitar- og bassforsterkere, da trenger du bare noe som har Jack inn i den ene enden og USB ut i den andre, så kan du koble deg til PCen og late som om den er en gitar- eller bassforsterker. Men du vil oppleve litt forsinkelse – såkalt «latency». Den trenger ikke være stor hvis du har en kraftig PC, og det trenger ikke være et problem, men personlig synes jeg at latency er litt kjipt, så jeg holder meg unna den løsningen selv. Fordelen med den er at du tar opp et helt rent gitar- eller bassignal, som du lett kan forandre lyden på i etterkant, men det er også mulig på andre måter.

Lydkort kan være alt fra en enkel plugg med tilkobling for instrument i den ene enden, USB ut i den andre, til mer avanserte saker – eksempelvis rene miksepulter med USB-utgang.

Mikrofoner

Pink Floyd er nevnt, de var i et studio proppet med forskjellige mikrofoner da de spilte inn «the Dark Side of the Moon». Det finnes en haug forskjellige typer mikrofoner, i nær sagt alle prisklasser og beregnet til all mulig slags bruk.

Mange tenker at en mikrofon er en mikrofon. Og det er jo en sannhet med ganske svære modifikasjoner. To forskjellige typer mikrofoner vil fange opp lyden fra samme lydkilde forskjellig – av og til veldig forskjellig – og i tillegg vil måten du plasserer mikrofonen på ha mye å si.

To hovedtyper vi kan trekke frem er dynamiske mikrofoner og kondensatormikrofoner. Førstnevnte egner seg godt til å ta opp relativt sterke lydkilder – vokal, elgitarforsterkere, trommer, blåsere etc. – og plasseres nær lydkilden. Kondensatormikrofoner er ofte mer følsomme, brukes ofte til litt svakere lydkilder – akustiske strengeinstrumenter, cymbaler og slikt, de kan plasseres lengre fra lydkilden, og brukes oftere i studio.

Dette er et omfattende, men spennende emne, som man kan lese masse om. Man kan få helt glimrende mikrofoner, spesielt dynamiske, til en overkommelig pris.

Flere instrumenter trenger ikke (nødvendigvis) en mikrofon. Har du et elpiano eller en synthesizer er det oftest bare å plugge dette rett i. Samme med akustiske gitarer med innebygget mikrofon, og som nevnt kan man gjøre det samme med elgitarer og –basser.

Lydprosessering

Dette er også et omfattende emne, men de fleste DAWs kommer med en rekke equalizere, kompressorer, klanger og annet. Dette er ganske spennende å sette seg inn i, og riktig bruk av slike ting kan løfte innspillingen din til neste nivå.

Kan jeg ta kurs og utdannelse?

Akkurat som med musikk finnes det utdanning innen musikkproduksjon. Men akkurat som blant mange musikere, spesielt innen populærmusikk, er utdanning sjeldent et krav. Mange begynner med musikkproduksjon som hobbyvirksomhet, utvikler seg og lærer, og blir til slutt så flinke at de får jobber. Praksis og erfaring er det aller viktigste.

Men utdannelse skader slettes ikke, spesielt ikke hvis du vet at det er dette du vil gjøre i livet. Hvis du bor i Rogaland trenger du ikke se lengre enn til UiS. Det finnes også innledende kurs i opptaksteknikk, ofte knyttet opp mot bruken av en bestemt type utstyr.

Når det ellers gjelder både utdannelse og ikke minst kurs så er det beste å bruke Google og sosiale medier.

Bøkene om musikkproduksjon finner du på Musikkbiblioteket: RESERVER HER

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙