Hva leter du etter?
Voksne mennesker av Marie Aubert omslag

Boktips for 16-19-åringer

Er du mellom 16 og 19 år? Her får du tips om kjekke bøker! Tekstene er basert på forleggernes/distributørenes omtaler.

Vi på Barne- og ungdomsbiblioteket håper du har hatt mye glede av det du har lest til nå i livet. At du har blitt kjent med mange nye personer, steder, opplevd latter, skrekk, frustrasjon, tårer og mere til i bøkenes verden.

På denne lesetipslista finner du ikke bare bøker som er å finne i Barne- og ungdomsbiblioteket. For, tro det eller ei, barne- og ungdomsbibliotekarene på Sølvberget leser også voksenlitteratur.

Og en del av voksenlitteraturen vi leser får oss til å tenke på dere. Se flere lesetips nederst i artikkelen!

Lovrenski, Oliver: Da vi var yngre

Ivor vokser opp for raskt og savner det han aldri har hatt. Med seg har han Marco, Arjan og Jonas. De har ikke så mange andre, men de har hverandre. Og det er ikke skolen, det er byen og gata de vil eie. Synd da at junkien på hjørnet sier til dem: Du kanskje elsker gata, men den aldri skal elske deg. Da vi var yngre er en fortelling om vennskap, sorg, rus og overlevelse i dagens Oslo. Et sjeldent innblikk i et røft miljø, og en intens og rå oppvekstroman fortalt med varme og humor.

Da vi var yngre av Oliver Lovrenski bokforside

Abreu, Andrea: Skydekke

To landsbyjenter vokser opp på Tenerife. Blant gamle damer og solbrente turister, drømmer de om å være voksne og slanke. De bor i fjellsiden, truet av vulkanen Teide, og aller mest drømmer de om å være på stranden som de nesten aldri har sett. Men foreldrene jobber for turistene og besteforeldrene er for gamle, så jentene er overlatt til seg selv. «Skydekke» er en rå skildring av vennskap, pubertet, vold og begjær. Hele historien utspiller seg i løpet av en eneste sommer. Boka er på 152 sider.


Laestadius, Ann-Helén: Stjålet

En mann dreper reinkalven til ni år gamle Elsa, men hun trues til å ikke fortelle det til noen. Hun vokser opp med biten av en reinsdyrøre, smertefullt klar over at opphavet hennes vekker glødende hat. «Stjålet» er en fortelling fra en glemt del av Sverige. Der reinsdyr blir brutalt drept uten at politiet etterforsker, der mennesker blir satt opp mot hverandre, og spenninger mellom samer og annen befolkning forgifter generasjoner. Boken er på 428 sider.


Springora, Vanessa: Samtykket

Forfatteren Gabriel Matzneff var omtrent 50 år da han møtte den 13 år gamle Vanessa Springora i et middagsselskap. I tiden etterpå sendte han brev til henne, opptil flere ganger om dagen. Vanessa ble overveldet av oppmerksomheten. Hun var fortsatt et jentebarn, men her var det noen som behandler henne som en voksen, og som kunne fylle tomrommet etter tapet av en far. Da Vanessa ble 14 år, innledet de to et seksuelt forhold.

Omverdenen synes ikke å ta notis av aldersforskjell og styrkeforhold. Det var tvert imot en etablert sannhet at Matzneff foretrekker svært unge jenter og gutter. Han priset kjærligheten mellom dem i dagbøkene sine, og det ble til utgivelser som vant ham annerkjennelse og prestisjetunge priser. Men for Vanessa ble forholdet etter hvert svært destruktivt, og skylden for dette la hun på seg selv.

Samtykket er Vanessa Spingoras oppgjør med en fortid som har hjemsøkt henne, og en kultur som tillot at dette kunne skje.Boka er på 175 sider.


Ehn, Johan: Hesteguttene

Sasha og Janek vokser opp på et barnehjem i Tsjekkoslovakia på midten av 1920-tallet. Guttene trenes opp i å gjøre akrobatikk på hesteryggen. For å unnslippe treningsøkter og harde avstraffelser, rømmer de og får seg jobb på et omreisende sirkus. I Berlin begynner gutten å forstå hva de egentlig føler for hverandre. Samtidig kommer nazistene til makten. 19 år gamle Anton får jobb i Stockholms hjemmetjeneste. En av brukerne han møter er Alexander "Sasha" Kovacs som nå er blitt 98 år. Sasha er taus og har bosatt seg på kjøkkenet, og nekter å flytte seg. I leiligheten finner Anton fotografier av hester og sirkusartister, og et brev fra Gestapo. Anton vil vite mer om den gamle mannen, og de to begynner å utvikle et ordløst språk og nøster opp i Sashas historie. Dette er en kjærlighetshistorie som finner sted vekselvis i Stockholm i dag og i 1930-tallet Berlin, hvor den følger forskjellige generasjoner av unge menn som liker hester.Boka er på 382 sider.


Garté, Tiger: Dette dreper oss

Det er mars 2020 og 16 år gamle Samuel flytter ut i skogen sammen med faren for å overleve trusselen om dommedag. Samuels far er en prepper og har i mange år forberedt seg mot det verst tenkelige som atomkrig, invasjon, pandemier og myndigheter. Faren er overbevist om at fienden er ute etter ham. Da moren til Samuel levde var hun fortvilet over mannens katastrofeteorier. Men siden Samuel nå bare har den manipulerende faren igjen velger han å tro på hans verdensbilde for ikke å bli forlatt. Dessverre blir ikke livet i skogen slik noen av dem forventet. Samuel tar et valg som får katastrofale følger. Dette er en fortelling om nådeløs natur, makt- og tillitsforhold mellom barn og foreldre, manipulasjon, PTSD og hva det å alltid forvente worst case scenario kan gjøre med en. Boka er på 289 sider.


Skaranger, Maria Navarro: Emily forever

Pablo forsvinner ut av døra en dag. Igjen sitter nitten år gamle Emily som er syv måneder på vei. Pablo, som er faren til barnet, vil ikke ha noe med dem å gjøre. Emily jobber på Kiwi, og det er mange rundt henne som passer på henne, blant annet sjefen hennes og naboen. Emily har selv vokst opp alene med moren sin, og nå flytter moren hjem til henne for å hjelpe henne den siste tiden frem mot fødselen. Men Emily må også finne frem til styrken i seg selv. Romanen er en fortelling om klasse, om hverdag, om hvordan man blir sett av andre - og om hvordan man ser seg selv. Her finnes livsglede, glødende opprørstrang, trassig solidaritet og skarp humor.Boka er på 177 sider.

Kolstad, Sandra: To ord for ødeleggelse

To ord for ødeleggelse handler om oppløsning og underkastelse. Frida og Nina forelsker seg etter å ha møttes på et galleri. Etter kort tid er forholdet deres blitt så tett at Frida er i ferd med å miste seg selv. Hvor begynner hun, og hvor slutter hun? Alt flyter. Heldigvis er Nina der og former tilværelsen. Og det er lett å la den andre styre. Men når den andre tar over kontrollen fullstendig for deretter å slippe taket, blir det tungt. Sandra Kolstad (f. 1985) er blant annet sanger, komponist, produsent og tekstforfatter. Hun har tidligere gitt ut seks album, og hun har ofte jobbet i skjæringspunktet mellom musikk og litteratur. To ord for ødeleggelse er hennes første bok. Boka er på 265 sider.


Oates, Joyce Carol: Mitt liv som rotte

Violet Rue er yngstemann blant de syv Kerrigan-barna og hun forguder storebrødrene sine. Hun vet også at familien beskytter sine egne. Å gå utenfor familien og svikte sine nærmeste er utilgivelig. Så når hun overhører en samtale som ikke var ment for hennes ører og hun oppdager at brødrene har begått en voldelig forbrytelse, blir hun dratt mellom lojaliteten til familien og sin egen rettferdighetssans. Avgjørelsen hun tar skal komme til å endre livet hennes for alltid. «My life as a rat» er en mørk roman om rasisme, kvinnehat, familie, lojalitet, seksualitet og identitet. Boka er på 405 sider.

Ferrante, Elena: Dei vaksnes løgnaktige liv

Ungjenta Giovanna overhøyrer ein dag far seie at ho er stygg. Det er starten på den første av mange oppdagingar som får alt ho trudde var trygt til å smuldre. Alt er bygga på løgn og ho lærer på ein hard måte kva det vil seie å vere vaksen. I «Dei vaksnes løgnaktige liv» er handlinga lagd til eit middelklassemiljø i Napoli i 1990-åra. Boka er på 399 sider.


Johansen, Eldrid: Fra du så meg

Karen har hatt et tøft år på videregående. Hun blir derfor sendt på folkehøgskole for å ta en pause. Her møter hun den store kjærligheten, og fra nå av dreier alt seg om ham. Men det er et problem, for kjæresten er ikke en av Karens klassekamerater. Fortellingen bygger på en sann historie fra folkehøgskolemiljøet, og skildrer det grenseoverskridende forholdet mellom en lærer og en elev. Boka er på 217 sider.



Murata, Sayaka: Døgnåpent

Som tenåring begynner Keiko å arbeide i kiosken til Smile Mart, og endelig føler hun den tilhørigheten hun har savnet på skolen og hjemme. Keiko elsker å være et sted der reglene for normal oppførsel er klare, faktisk nedfelt i arbeidsinstruksen. Mens kollegaer kommer og går, blir hun værende. Men nå er hun 36 år og familie og venner synes hun bør skaffe seg en familie og en ordentlig jobb. Dette fører til en stor beslutning. Sayaka Murata skildrer det yrende livet i en døgnåpen kiosk i verdensmetropolen Tokyo. Boka er på 156 sider.

Døgnåpent av Sayaka Murata forside


Orange, Tommy: Powwow

Romanen Powwow tar leseren med på baksiden av de etablerte forestillingene om vidstrakte sletter og fjærprydede ryttere, og tegner et uforutsigbart, mørkt og tragikomisk portrett av amerikansk urbefolkning i dagens USA. 12 personer utgjør romanens stemme. Her er blant annet omstreiferen Loneman, den tørrlagte Jacquie Red Feather og den unge Orvil som lærer tradisjonell dans gjennom YouTube. De har på forskjellig vis en forbindelse til hverandre, og de er alle på vei til den store sammenkomsten - the Big Oakland Powwow – en urfolksmarkering hvor man feirer sin kultur gjennom sang og dans. Forfatter Tommy Orange er medlem av Cheyenne og Arapaho stammene i Oklahoma. Powwow er hans debutroman. Boka er på 335 sider.


Øxnevad, Henrik: En sånn rød amerikansk scooter

Erik sykler viljeløst rundt i Stavanger for å stagge sin egen rastløshet, skulker skolen mest mulig, røyker hasj, krangler med moren og drikker øl med mormoren. Han har to kjærester, en gutt og en jente. I Eriks liv flyter seksualitet og tabugrenser sammen, over hverandre og i hverandre. Henrik Øxnevads debutroman handler om å være ung i en brytningstid for samfunnets forventninger om normalitet. Boka er på 205 sider.


Kristof, Agota: Tvillingenes dagbok

Det er krig. I byen hvor tvillingene Klaus og Lucas bor er nøden stor. De sendes derfor til bestemoren, som bor på landet. Hun er møkkete, fæl og ondskapsfull. Hos bestemoren lærer tvillingene raskt at livet er hardt. For å overleve krigens grusomheter sørger guttene for at de tåler både fysisk og psykisk smerte. De lærer å tilpasse seg omstendighetene og opptrer hensynsløse, harde, milde og hjelpsomme - alt etter hva situasjonen krever. I en klar prosa ribbet for effekter meisler den ungarske forfatteren Agota Kristof ut et portrett av to barn og deres brutale oppvekst. Boka ble utgitt for første gang i 1986 og regnes som en klassiker i europeisk 1900-tallslitteratur. Den ble utgitt på norsk i 1987. Boka er på 166 sider.


Morris, Heather: Cilkas reise

16 år gammel blir Cilka Klein sendt til Auschwitz. Det skal bli skjønnheten som redder livet hennes, men det blir også hennes skjebne. Leirkommandanten tar henne til side og bruker henne til å dekke sine private behov. I 1945 blir leiren frigjort av russerne, men hun bli dømt for å ha samarbeidet med tyskerne og sendt til Sibir. 18 år gammel befinner hun seg nå i den brutale Gulag leieren. Her klarer hun å hente en styrke i seg selv, som gjør henne sterk nok til å hjelpe både seg selv og andre. «Cilkas reise» er fortsettelsen på historien fra «Tatovøren i Auschwitz». Boka er på 430 sider.


Aubert, Marie Grønborg: Voksne mennesker

Ida er enslig, barnløs og i sin beste alder. Hun er på vei til hytta, hennes ferieparadis, for å feire morens 65-årsdag. Dit kommer også søsteren Marthe med samboeren. Marthe har «alltid» hatt kjærester, mens Ida venter fortsatt på den rette. Hun har undersøkt muligheten for å få fryst ned egg til senere bruk, hvis hun skulle finne den rette. Det som skulle være fine feriedager, blir ødelagt av Marthes strålende nyheter – hun og samboeren venter barn. Marie Aubert vant Ungdommens kritikerpris 2020 for boken "Voksne mennesker".Boka er på 140 sider.


Nordin, Sofia: Alt skal brenne

Minna og Agnes har vært bestevenner siden den dagen i fjerde klasse da de gjemte seg under en bukk for å slippe å spille slåball i gymmen. Det var da de forsto at de hørte sammen. Nå er de sytten, brennende engasjerte og fortsatt uadskillelige, sammen finnes det ingenting de ikke kan klare, tenker de. Men nå ser Agnes tilbake på det siste året med Minna, og det er noe forferdelig som har skjedd. Hun forbanner seg selv for alt hun ikke så, men burde ha sett, og det hun så men ikke gjorde noe med. Boka er på 270 sider.


Berge, Atle: Puslingar

27. mars 1980 kantra bustadplattforma Alexander L. Kielland i Nordsjøen, og 123 oljearbeidarar døydde. Tenåringsjenta Marita og familien hennar sit heime og ventar på å få vite kva som har skjedd med faren Jonny. Marita drøymer om å bli oljeingeniør, og boka følgjer livet hennar gjennom ungdomstid med forelsking og opprør, prega av den dramatiske ulykka. Ho vil ha svar på kva som skjedde med Kielland-plattforma slik at nokon skal stillast til ansvar.Boka er på 249 sider.


Søtje-Thomsen, Naja: Vi levde i går

Hovedpersonen bor i København og deler leilighet med den jevnaldrende studenten Sara. En dag får hun en telefon fra moren sin, som forteller at faren hennes er død. Som datter er hun nærmeste pårørende, og hun reiser til Skagen for å begrave ham og lete etter noe som kan gi henne en idé om hvem faren hennes var. Det hun finner tegner et bilde av en far som var kjærlig og raus, men som ikke klarte å stille opp eller holde orden på sin egen tilværelse. Boka er på 280 sider.


Di Pietrantonio, Donatella: Arminuta - den hjemvendte

En 13 år gammel jente blir brått og uten forvarsel ført tilbake til sin biologiske familie etter å ha tilbrakt hele barndommen med fjerne slektninger. Familien hun trodde var hennes var velstående, foreldrene omsorgsfulle, tilværelsen trygg og beskyttet. Livet i det nye familien er alt annet enn dette. Det er møkkete, kaotisk, mangel på mat, og barn overalt. Hun må utføre husarbeid hun ikke har noe erfaring med og møtes med en fiendtlig innstilling fra flere av de nye søsknene. Den nesten voksne storebroren er på sin side interessert på en lite broderlig måte, og interessen er gjensidig. Men det er lillesøsteren Adriana som blir det faste holdepunktet, og det sterke vennskapet med henne skal etter hvert definere det nye livet. Boka er på 188 sider.


Strandberg, Mats: Slutten

Lucinda og Simon er 17 år, ensomme og vet at de lever på lånt tid. Det er sommer og verden virker tilsynelatende som før, men de vet at noe kommer til å skje. Om fire uker er vi alle borte, og de vet nøyaktig på hvilket klokkeslett de skal dø. Den siste tiden de har igjen må de velge hvordan tiden skal brukes, hva de vil gjøre og hvem de ønsker å være sammen med. Tragedien til Lucinda og Simon binder dem sammen, og jakten på svar vokser til en felles besettelse. Håpet er å rekke det før himmelen blir hvit og alt er slutt. Dette er en preapokalyptisk dystopi, men også en kjærlighetsfortelling, samt en fortelling til å filosofere over hvem vi er, over menneskets plass i verden og hva vi gjør med kloden vår. Boka er på 527 sider.


Westover, Tara: Noe tapt og noe vunnet

Det er lite som tilsier at Tara Westover vil ende opp som Harvard-student. Hun vokser opp i fjellene i Idaho, på kant med sivilisasjonen, med foreldre som lever i konstant apokalypseberedskap. Familien har et kriselager fullt av hermetikk, og de skyr myndigheter, sykehus og skoler. Om natten sover familien med fluktveske i senga. Likevel tar Tara grep for å utdanne seg selv, og da hun er 17, setter hun fot i et klasserom for første gang. Vitebegjæret tiltar i styrke da hun lærer om historiske hendelser, som ingen før har nevnt for henne: Holocaust, den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen og mer. Taras kunnskapstørst bringer henne videre til Cambridge og Harvarduniversitetet. Men blant de ærverdige murbygningene og ambisiøse medstudentene, blir hun nødt til å spørre seg: hvor langt har hun fjernet seg fra røttene sine? For langt? Boka er på 371 sider.


Rooney, Sally: Alle andre

Connell og Marianne vokser opp i den samme lille byen i Irland, men likheten stopper også der. De tilhører to ulike verdener, og den sterke tiltrekningen mellom skolens kjekkeste gutt og den rike, venneløse jenta må for all del holdes skjult. Når de møtes igjen på Trinity College i Dublin, er rollene byttet om, men tiltrekningen mellom dem er fortsatt like sterk og like komplisert. «Alle andre» er en kjærlighetshistorie om hvordan en person kan endre livet til et annet menneske, om forholdet mellom sex og makt og om hvilke konsekvenser stolthet og usikkerhet kan få for valgene vi tar.Boka er på 269 sider.


Oates, Joyce Carol: Svart vann

«Skal jeg dø på denne måten?», tenker Kelly der hun sitter fastklemt i en bil under vann og ser livet passere i revy. Romanen kretser om hvordan hun havnet i bilen med en rik og mektig senator, om hennes naive forhold til menn som ikke vil henne vel, og om hennes vanskelige fortid. Romanen utkom første gang i 1992, og mange trakk paralleller til «Chappaquiddick-ulykken» i 1969, der senator Edward Kennedy kjørte utfor og forlot bilen, mens passasjeren hans, en ung kvinne, ble etterlatt for å dø. Hos Oates ligger fokus på Kelly, som blir et bilde på ung sårbarhet man ofte ser hos velutdannede og idealistiske unge kvinner som blir tiltrukket av eldre, innflytelsesrike menn. Boka er på 149 sider.


Fava, Claudio: Ti minutters stillhet: rugbyspillerne som forsvant fra Mar del Plata

1978: Militærregimet ønsker å fremstå i beste lys under fotball-VM, da verden vender sitt blikk mot Argentina. Derfor passer det dårlig at rugbylaget Club La Plata er høylytte regimemotstandere. Selv ikke da militærjuntaen begynner å likvidere laget, spiller for spiller, er klubben villig til å jenke seg. Hver spiller som forsvinner, erstattes av en ny spiller fra ungdomslaget. Til sist består laget kun av nykommere, og én spiller fra den opprinnelige besetningen. Mot alle odds fortsetter laget å vinne kampene, samtidig som de protesterer mot militærregimets urett. Denne romanen beskriver oppofrelse og mot, gjennom en historie basert på sanne hendelser. Forfatteren, Claudio Fava, er også journalist og politiker. Boka er på 155 sider.


Modiano, Patrick: Dora Bruder

Forfatteren Modiano fungerer som litterær figur og fortellerinstans i denne romanen. Modianos vandringer i Paris og hans jødiske bakgrunn speiles i skjebnen til Dora Bruder, en ung jente som forsvant under okkupasjonen i 1941. I en gammel, falmet avis finner Modiano etterlysningen, og siden klarer han ikke å slippe det mentale bildet av Dora. Basert på det lille han vet, forsøker han å rekonstruere hennes korte liv. Han oppdager at den 15 år gamle Dora var elev ved en katolsk kostskole da hun forsvant. Var det slik foreldrene forsøkte å beskytte henne – fra nazistene, eller fra hennes egen opprørstrang? Modiano konstruerer en reise tilbake til det okkuperte Paris og Bruder-familiens tragedie. Han tar også leseren tilbake til begynnelsen av sitt forfattervirke på 60-tallet og konflikten med faren som fulgte dette livsvalget. På vandringene i fortiden, reflekterer Modiano over endringene som skjer fra tiår til tiår, både i våre byer og i vår hukommelse. Boka er på 137 sider.


Stridsberg, Sara: Kjærlighetens Antarktis

Fortelleren i denne romanen har levd et kort liv, der hun smakt på lengsel, begjær, bunnløs nytelse og altoverskyggende frykt. Så tar en fremmed livet hennes, med en brutal mordhandling. Han stykker kroppen hennes opp i biter. Nå flakker fortelleren omkring i et skumringsrike, der hun kan observere verden uten å gripe inn. Hun ser barna sine, Valle og Solveig, som myndighetene tok og plasserte et annet sted i Sverige, før hun døde. Hun ser spøkelsene av foreldrene sine, Raksha og Ivan, vandrende rundt i det hinsidige Stockholm. Og hun ser sitt eget dødsøyeblikk, igjen og igjen. Sara Stridsberg er en sentral forfatter i Svensk samtidslitteratur. Hennes romaner kretser gjerne om temaer som død, psykologiske overgangstilstander og kvinnelig erfaring. Hun forbindes med en formmessig eksperimentell stil, både språklig og fortellerteknisk. Boka er på 301 sider.


Skaranger, Maria Navarro: Bok om sorg: (fortellingen om Nils i skogen)

Hvordan være familie når man er én for lite? «Det første broren min Mik sa: det var jo dette vi var redde for, vi visste jo at dette kunne skje.» I denne romanen fører en søster ordet etter at broren Nils har tatt sitt eget liv. Moren gråter ustanselig; faren blir fjern og fraværende; søsknene prøver å forstå: kunne vi ha gjort noe mer, noe annerledes, for Nils? Heller enn å lete etter årsaksforklaringer, utforsker denne romanen hva som skjer med de etterlatte etter dødsfallet. Maria Navarro Skaranger mottok svært gode kritikker for debutromanen «Alle utlendinger har lukka gardiner». Dette er hennes andre roman. Boka er på 140 sider.


Kleiva, Anna: Echo Mountain: forteljingar frå L.A.

Sidan Anna Kleiva vitja byen for fyrste gong i 2008, har Los Angeles sitte fast i sinnet hennar. Det kan være noko med kontrastane, noko med at det marknadsførte biletet av byen er den diametrale motsetninga til LA, slik byen opplevast frå innsida: fragmentert, stygg, rå, underleg, fattig og rik om kvarannen. Denne boka er eit forsøk på å kartlegge LA, gjennom portrett av ulike delar av byen og livet der. Bilkøyring, einsemd, palmar, prærieulvar og Hollywood er nokre av stikkorda. Boka inneheld fotografiar av Yngvild Gotaas Torvik og refererer hyppig til litteratur, musikk og filmar som har verka inn på Kleivas oppleving av byen. Sjølv beskriver forfattaren boka som ein litterær collage. Boka er på 324 sider.


Fonn, Maria Kjos: Kinderwhore

Selv om moren til Charlotte er hjemme, kjennes det litt som hun ikke er der likevel. Moren tilbringer mesteparten tiden sovende i en dyp, medisinert rus. Når hun ikke sover, tar hun med seg nye kjærester hjem. En av kjærestene gir Charlotte et kort glimt av hvordan det er å ha en trygg voksenperson i livet, men snart er han vekk. Mannen som dukker opp hjemme da Charlotte er tolv, utsetter henne for noe grusomt. For å slippe å kjenne på det vonde anlegger Charlotte et pillebruk som ligner morens, og hun lever frakoblet både seg selv og andre. Finnes det en måte for henne å reise seg på, bryte ut av mønsteret, og hvordan skal hun klare det? Dette er Maria Kjos Fonn sin andre bok. Boka er på 228 sider.


Aburas, Lone: Det er et jeg som snakker (regnskapets time)

Danske Lone Aburas står bak denne litterære og politiske pamfletten. Her retter hun en indignert penn mot et samfunn som behandler både fremmede og flyktninger med forakt. Aburas' metode består i å gi leseren helt konkrete eksempler på denne forakten, fremfor å føre abstrakte, moralske diskusjoner. Regnskapets time har altså kommet. Forfatteren har selv uttalt at dette er den nødvendige boken hun skulle ønske hun slapp å skrive. Tidligere har Aburas skrevet fem romaner. Boka er på 43 sider.

Rooney, Sally: Samtaler med venner

Frances bor i Dublin, hvor hun studerer og har praksisplass hos en litterær agent. Hun tilbringer mye tid sammen med sin nære venninne og forhenværende kjæreste, den vakre og selvsentrerte Bobbi. En kveld møter de fotografen Melissa og mannen hennes, Nick. Frances trekkes mot sin vilje mot paret, som er langt eldre enn henne, og det som begynner med en liten flørt med Nick, utvikler seg raskt til et forhold. Det blir starten på et intrikat spill med kjærlighetsforbindelser som utfolder seg mellom de fire involverte. Skiftende lojalitet og kompliserte følelser gjør at vennskapet mellom Frances og Bobbi etter hvert slår sprekker. «Samtaler med venner» er en roman om klasse, politikk, vennskap, sex, kjærlighet og sjalusi. Boka er på 327 sider.

Samtaler med venner av Sally Rooney forside


Alderman, Naomi: Kraften

«Det begynner med prikking i fingrene, en følelse av å være fokusert, en endring i verdens rytme, en prikkende følelse i tommelen». Hva om den fysiske kraften til å kunne skade hadde havnet hos verdens kvinner? Forestill deg en verden der tenåringsjenter våkner om morgenen med en ekstrem fysisk styrke og kraft som overgår mannen. Takket være en del av muskelen som sitter i nærheten av kragebeinet kan unge kvinner nå lede strøm som en elektrisk ål - de kan påføre andre smerte eller ta livet av noen om de ønsker. The power er en roman om kjønn, hierarki og makt. Boka er på 433 sider.


Ahlund, Anna: Det ingen ser

På Sibylla VGS skjer det mye i korridorene. Der er blant annet Fride som er så forelsket i Mirian at hen ikke kan tenke på annet. Yodit maler og forsøker å finne sin plass i gjengen. Johannes leser Karin Boye og forsøker å finne sin plass i livet. Aron, har en lillesøster som fikk alt talent, mens lillesøster Linn lurer på hva hun skal bruke det til. Nyttårsforsettet til Sebastian er at han skal kysse en ny person hver måned, noe som roter til mye for flere enn ham selv. Dette er en fortelling om å elske mennesker og ikke kjønn, om transpersoner og kjønnsnøytralitet og om åpenhet og forståelse for Kjærligheten, med stor K. Fortelling for ungdomstrinnet. Boka er på 374 sider.


Faye, Gaël: Lille land

Gabriel befinner seg i overgangen fra barn til ungdom, men tilbringer fortsatt dagene med å gjøre guttestreker med vennegjengen. Han og søsteren lever et beskyttet liv i Burundi, med rwandisk mor, fransk far og tjenere i huset. Men omtrent samtidig som Gabriel begynner på ungdomsskolen endrer alt seg. Foreldrene skilles, landets nye president blir drept etter få dager ved makten og konflikten mellom hutuer og tutsier eskalerer. Til slutt er krigen et faktum. Gabriel vil ikke velge side, men også han må etter hvert forholde seg til brutaliteten og folkemordets utrolige omfang. Men beveggrunnene for handlingene klarer han ikke å fatte. Hvorfor skal to folkeslag være fiender bare fordi nesene deres er forskjellige? Boka er på 206 sider.


Sveen, Lars Petter: Fem stjerner

Barnesoldatane Aisha og Said greier å rømme frå leiren utanfor Mogadishu i Somalia. Så møter dei Isir, Aalliyah og Khadar, som også er på flukt frå det same. Dei fem bestemmer seg for å halde saman og prøve å ta seg til Europa. Fem unge menneske på flukt gjennom ei ukjent verd. Reisa fører dei frå flyktningleirer til lastebilar gjennom ørkenen, frå fangenskap til den farefulle ferda over Middelhavet. «Fem stjerner» er ei bok om dei som mistar alt og flyktar til ingenting, i ei verd der ingen vil ha deg og ingen veit kven du er. Men det er òg ein roman om samhald, venskap og håp. Boka er på 250 sider.


Shakar, Zeshan: Tante Ulrikkes vei

To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo øst. Faren kom til Norge på slutten av 1970-tallet, moren litt senere. Guttene kjenner ikke landet foreldrene kommer fra. De kjenner Stovner, og står midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Dette er Zeshan Shakars debutbok.Boka er på 428 sider.

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar


Elstad, Lotta: Jeg nekter å tenke

Hedda Møller er tilbake i Oslo etter en traumatisk flytur og en slitsom ferd gjennom et kriserammet Europa: milevis med tog og buss, skitne rom på billige overnattingssteder og en one-night-stand i Berlin som aldri slutter å sende meldinger i CAPS LOCK. Så oppdager hun at hun er gravid. Det burde være lett å gjøre noe med det, men det er det ikke. «Jeg nekter å tenke» beskrives av forlaget som en sort, feministisk samtidskomedie. Boka er på 238 sider.


Espevik, Thomas: Hva ville Johannes gjort?

Johannes forsøker å forstå sin gudstro ved å tenke tilbake på barndommen. Vi kan se for oss at det er et mer eller mindre tilfeldig år i barndommen, hvor Johannes for det meste er hjemme, på skolen, flyr rundt med venner, finner på ramp og unnskylder seg til Gud. Dette er Thomas Espeviks debutroman. Boka er på 130 sider.


Seethaler, Robert: Tobakkshandleren

Bondesønnen Franz er 17 år da han flytter til Wien på slutten av 1930-tallet. Han får seg jobb i en tobakksforretning, hvor han blir kjent med stamkunden Sigmund Freud. De to mennene blir nære venner, på tross av både aldersforskjell og ulike personligheter. Da Franz forelsker seg hodestups i varieteartisten Anezka, er det den aldrende psykoanalytikeren han søker råd hos. Men de politiske og sosiale forholdene i Wien endres dramatisk med nazistenes inntog i 1938. Franz, Freud og Anezka står i sentrum av begivenhetene: Skal de bli eller flykte? Boka er på 203 sider.


Vitanza, Demian: Dette livet eller det neste: roman

Dette er fortellingen om norskpakistanske Tariq. Han vokser opp i Østfold, blir sendt til en streng, pakistansk kadettskole, fester, prøver ut dop og roter seg inn i kriminelle miljøer. Så blir han religiøs og radikalisert. Tariq bestemmer seg for å reise til Syria for å kjempe mot Assad. Men hvilke opplevelser og hendelser førte frem til denne avgjørelsen? Forfatter Demian Vitanza møtte «Tariq» da han holdt skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. I mange måneder har Vitanza besøkt fengselet for å snakke med den innsatte. Romanen bygger på Tariqs egen historie. Boka er på 342 sider.


Whitehead, Colson: Den underjordiske jernbanen

Seksten år gamle Cora er slave på en stor bomullsplantasje i Georgia i USA. Hverdagen hennes er preget av hardt arbeid, fornedrelser og angst for fysiske avstraffelser. Hun lever også med myten om moren Mabel, som klarte å flykte fra plantasjen. Så bestemmer Cora og vennen Caesar seg for å prøve det samme. De legger ut på en livsfarlig reise, mens den brutale slavefangeren Ridgeway puster dem i nakken. Cora og Caesar følger den myteomspunne underjordiske jernbanen nordover. Fra stat til stat, mot nye verdener og nytt håp. Men drømmen om frihet møter mange hindringer på veien. Colson Whitehead har mottatt en rekke priser for denne romanen, blant annet Pulitzer-prisen 2017. Boka er på 344 sider.


Stagrim, Mari Tveita: Det jeg leter etter, finnes ikke her

To tenåringsjenter finner hverandre i et brutalt møte med voksenlivet, før de mister hverandre igjen. Hva var det egentlig som skjedde? Fortellingen består av korte, episodiske glimt og glir mellom minner og lengsel. Såre erfaringer nøstes opp, historien letes frem del etter del og settes sammen. «Det jeg leter etter, finnes ikke her» er en roman om vennskap og tap. Mari Tveita Stagrim debuterte med «Alle nyanser av sinne» i 2015. Boka er på 95 sider.


Aubert, Marie: Kan jeg bli med deg hjem

En sekstenårig jente sniker seg inn i et hus som ikke er hennes. En ung kvinne får blåmerker og er usikker på om hun liker det. En mann er i Sør-Amerika med sin kone for å adoptere en gutt, men trekkes i stedet mot en litt for stor jente. De ni novellene i «Kan jeg bli med deg hjem» handler alle om mennesker i oppbrudd - fra vennskap, ekteskap eller kjæresteforhold. Mange av dem beveger seg akkurat på grensen mellom skamløshet og overtramp. Og alle klamrer de seg til tanken på at det finnes noe som er større enn det de forlater. Dette er Marie Auberts debutbok. Boka er på 116 sider.

Levy, Deborah: Varm melk

To kvinner ankommer en spansk landsby. Det er et drømmeaktig sted, fanget mellom ørkenen og havet. Kvinnene er på jakt etter medisinsk hjelp. En av dem lider av en mystisk sykdom, en plutselig lammelse i beina har gjort henne avhengig av rullestol. Den andre kvinnen, hennes datter Sofia, har forsøkt å løse sykdomsmysteriet i en årrekke. Omgitt av den ugjestmilde varmen fra ørkenen venter Sofia på moren som gjennomgår et merkelig behandlingsprogram, oppfunnet av legen Gomez. I jakten på en medisin som kan kurere moren for den motstandsdyktige og mulige innbilte sykdommen, skjer det en rekke hendelser som gjør at Sofia endelig kan konfrontere og akseptere sider ved sin egen identitet. Boka er på 292 sider.


Aasvik, Therese: Noe skal skje

Fred lever sitt liv i et evig gjentagende mønster. Han fisker fra den faste odden sin, oversetter tekniske brosjyrer og besøker søsteren sin en gang i uka. Slik flyter dagene forbi. Det er noe i fortiden som gjør at han holder seg til dette faste, noe han ikke helt får grep om, men som har med Kai å gjøre. Men en dag har noen lagt en lapp under vindusviskeren på bilen til Fred. Den er skrevet for hånd og har en merkelig beskjed. Senere dukker flere lapper opp. Det er noe som foregår, noen vil ham noe, men hva? Therese Aasvik debuterte med «Fie faller» (2016). Boka er på 185 sider.


Persson Giolito, Malin: Størst av alt: et rettssalsdrama

Djursholms allmenne gymnas er et av få steder hvor de rikeste rike og de som er plassert nederst på rangstigen møtes. Det skal vise seg å bli katastrofalt. Nå stilles atten år gamle Maja for retten, og det er hevet over enhver tvil at hun skjøt og drepte både kjæresten og bestevenninnen sin. I tillegg finnes det et siste offer som ble hardt skadd. Hva har han å si om det Maja gjorde? «Størst av alt» er et portrett av dagens Sverige, en skildring av det å være ung og av forholdet mellom foreldre og barn. Boka ble kåret til Årets beste svenske krim i 2016.Boka er på 446 sider.


Cline, Emma: Jentene

Det er sommeren 1969. Evie Boyd er fjorten år, trist fordi foreldrene skal skilles og desperat etter oppmerksomhet. Dagene føles tomme under Californias sol. Lukten av kaprifol henger tungt i lufta og fortauene er glovarme. Men så ser hun dem. Rå latter, uflidd hår. Kjoler som rekker til øverst på låret. Billige ringer på fingrene, som et ekstra sett med knoker. Jentene. Og i sentrum står Russell. Russell og ranchen som ligger langt opp i åsene. Røkelse og klønete klimpring på gitar. Rykter om sex, ville fester og ungdommer på rømmen. Evie blir betatt, oppslukt av sine nye venninner. Og før hun vet ordet av det er hun blitt del av en kult styrt av en galning. Boka er på 279 sider.


Carmona-Alvarez, Pedro: Bergen ungdomsteater

Marita vokser opp i Bergen med Johannes og Bergen ungdomsteater. Og Andreas, som egentlig skulle hatt en tvillingbror. Johannes er advokatsønn, men bestemmer seg tidlig for at han selv skal drive med teater. Han løfter ordene ut av munnen som små fugleunger. Marita, se på oss, sier han. Husk dette øyeblikket for alltid. Når Marita spør Andreas om oppveksten med foreldrene i Ibsens gate beskriver han det som et hus av glass. Sånn finner de frem til de døde barna. Bergen ungdomsteater er en roman om kjærlighet, vennskap, hvem man er og hvem man tror man er. Boka er en frittstående oppfølger til romanen Og været skiftet og det ble sommer og så videre (2012). Boka er på 360 sider.


Glaser, C.: #frimegfradeg

Egentlig vil ikke Siri studere, men likevel virrer hun rundt på lesesalen. Hun er rett og slett for smart for sitt eget beste, og det er sjelden hun vet hva hun vil. Hun er blitt samboer med en hyggelig fyr på litteraturvitenskap, så da er vel det meste bra. Kanskje. Dette er en fortelling om forelskelse, sex og usikkerhet, om unge mennesker som er på vei ut i en tilværelse av famling, festing og veivalg. Det er begjær, skam og usikkerhet. Det er også mange andre spørsmål som må tas stilling til, blant annet om man har valgt rett studie, rett kjæreste, skal man «like» facebookoppdateringene til kjæresten, eller hva han vil synes om at man legger ut bilde på Instagram. I boka blandes skjermbilder fra sosiale medier og SMS-dialoger med fortellingen. Boka er på 261 sider.


Arvola, Ingeborg: Neiden 1970

Boken skildrer en barndom sammen med en far i den kvenske bygda Neiden i Øst-Finnmark, hvor faren spiser epler i underbuksa og vasker kopper og sokker i samme vann. De drar på fisketurer om natten. Samlivet mellom far og datter er fylt av glede, tilhørighet, fylleangst og flid. Barndom og voksenliv reflekterer hverandre. Boka er på 171 sider.


Moe, Kenneth: Rastløs

Rastløs er i stor grad en selvbiografisk punktroman, bygget opp av aforismer og små episoder fra hverdagen. Det handler om en ung mann som skriver brev til kvinnen som avviste han. Han er drevet av tvil og uforløst begjær, og forsøker å skrive seg fram til en ny forståelse av sin egen ensomhet. Han drømmer om en litteratur som kurerer behovet for litteratur, en litteratur hvor livet har prioritet. Han mistenker at det er litteraturen som har skyld i det hele. Boken er Kenneth Moes debutroman. Boka er på 109 sider.


Engelschiøn, Maren: En del av meg

Ida har aldri følt at hun passet helt inn i familien. Hun fikk aldri møte faren sin som var en halvblods indianer, professor ved universitetet der moren hennes tok et sommerkurs for snart 19 år siden. Da Ida får vite at faren hadde to sønner, bestemmer hun seg for å finne dem. Hun melder seg på sommerkurs ved samme universitet og begynner å lete. Men ingen husker faren hennes, ingen vet at han døde. Ingen kan svare henne. Så plutselig får hun vite at han slett ikke er død. Han bor i nærheten av campus. Da hun omsider får kontakt med ham, blir ingenting som planlagt. Men møtet med indianerne, studiene, nye venner, og ikke minst møtet med Will, gir Ida en helt annen sommer enn forventet. Dette er en fortelling om å finne seg selv, sine røtter og sin historie. Boka er på 252 sider.


Khemiri, Jonas Hassen: Alt jeg ikke husker

Folk sier at Samuel og Laide var sjelevenner, deres kjærlighetshistorie helt magisk, at de var ment for hverandre. Folk sier at Samuel gjorde det av hevnlyst, fordi han var sjalu, fordi han ønsket å tvinge Laide til å huske ham. Folk sier at det aldri hadde skjedd hvis ikke Vandad hadde blandet seg, at det var Vandads feil, at Vandad gjorde hva som helst for penger. Alt jeg ikke husker er en roman om kjærlighet og økonomi, vennskap og vold. Om Samuel som lever videre i alles minner, nå som Vandad er fengslet, Laide har forlatt landet og huset er ødelagt. En utall skjebner kolliderer i rasende fart i dagens Stockholm. Bak all praten om Samuel skimtes en person som er på flukt fra seg selv. Hvilke minner kan man stole på? Hva skjuler seg i det vi ikke husker? Boka er på 322 sider.


Pedersen, Gine Cornelia: Kjærlighetshistorie : eller Utenom og hjem eller Et epos : en roman i to akter

Det handler om Solveig og Peer Pedro. Han er en usedvanlig vakker og litt sorgfull gutt fra Oslo vest. Hun er en bygdejente som elsker byen, og hun er ikke redd for den store kjærligheten. Solveig er nettopp blitt gravid da Peer Pedro bestemmer seg for å reise alene ut i verden. De holder kontakt via epost, men etter hvert hører ikke Solveig mer fra Peer Pedro. Reisen han er på har ingen grenser. Hjemme går Solveig med frøet i magen som vokser og vokser, og etter hvert blir til Frøya i barnevognen. Bildet av Peer Pedro svekkes dag for dag, helt til han en dag står i døråpningen igjen med smale øyne.Boka er på 173 sider.


Sævareid, Heidi: Slipp hold

Mari og Torger har vært sammen lenge. Hun vet ennå ikke helt hvor hun har ham. Han er litt for opptatt av å vite hvor han har henne. Mari må finne ut hvordan hun kan komme tilbake til den hun var før, og hvor langt hun kan gå for å sprenge nye grenser. Og om det går an å overgi seg til noe uten å gi opp hele seg. Dette er en fortelling om et undergrunnsmiljø i Oslo, og om problemstillingen rundt selvskading og suspension-miljøet, men den handler også om kjærlighet og ømhet i det ekstreme miljøet og om å finne seg selv. Boka er på 230 sider.


Uthaug, Maren: Sånn ble det

Knut forlater sin samiske kone og tar datteren Risten med fra Nord-Norge til Sør-Jylland. Far og datter flytter inn til Grethe, som nettopp har innlosjert fem vietnamesiske båtflyktninger i kjelleren. Blant flyktningene er gutten som har fått navnet Niels. Han og Risten knytter, i sin felles ensomhet, et uløselig bånd til hverandre. Først etter tjue år reiser Risten tilbake til Norge for å møte sin mor igjen. Møtet blir ikke helt som hun har forventet. «Sånn ble det» er en roman om familiehemmeligheter, underjordiske vesener og overvektige hunder, vanvidd og overlevelse. Boka er på 222 sider.


Myhre, Linnea: Kjære

Linnéa Myhre har levd med spiseforstyrrelser siden hun var 15 år. I 2012 var hun på randen av sammenbrudd, kroppen hennes tålte ikke mer. Hvordan plukker man opp livet sitt igjen når man har vært så nær å miste alt? «Kjære» består av et knippe brev skrevet til familie og venner, kjendiser, redaktører og bedrifter. I brevene setter hun ord på hvordan det er leve som ung kvinne i 2014, en tid hvor det er viktigere å bli sett enn å bli hørt, hvor man kontinuerlig blir minnet på at man må spise riktig, trene, holde seg slank og sunn. Med humor og alvor beskriver Myhre sin vei tilbake til livet etter kollapsen. Forfatteren debuterte i 2011 med boken Evig søndag.Boka er på 155 sider.


Louis, Édouard: Farvel til Eddy Bellegueule

Eddy Bellegueule vokser opp i en liten by nord i Frankrike. Faren jobber på den lokale fabrikken før han blir arbeidsløs, moren er hjemmeværende og familien på syv deler et hus med tre rom. Eddy viser sin homofile legning lenge før han selv aner hva det er, i omgivelser hvor han møter minimal forståelse. Den unge gutten gjør opprør mot det sosiale miljøet han vokser opp i, som er sterkt preget av rasisme, alkoholisme og vold. En dag innser Eddy at han alltid vil være annerledes, han bestemmer seg for å dra vekk — og oppdager at det finnes en helt annen verden der ute. Dette er en historie om klassereise, om å tørre å bryte ut av omgivelser som blir for trange og endre sitt liv. Romanen er basert på forfatterens egne opplevelser. Boka er på 172 sider.


Fjæren, Eline Lund: Ung jente, voksen mann

En voksen mann og en altfor ung jente møtes og faller for hverandre. Hjemme hos ham dreier alt seg bare om dem to. Ellers lever de adskilte og svært forskjellige liv. Det er et intenst og komplisert forhold, hvor begge har mye å tape. Dette er forfatterens debutroman.Boka er på 120 sider.


Maroh, Julie: Blå er den varmeste fargen

Clémentine er en tenåringsjente med et helt vanlig liv. Hun har en god familie, mange venner og blir sammen med den kjekkeste gutten på skolen. Hun klarer imidlertid ikke å gjengjelde følelsene hans, og gjør det slutt. Da Clémentine blir med en kamerat på byen og møter den selvsikre Emma med det blå håret, oppdager hun nye sider ved seg selv. Fra denne dagen snus hele livet på hodet. Dette er en tegneserieroman om lesbisk kjærlighet og kampen for å bli akseptert. En film basert på fortellingen vant i 2013 Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes.

Blå er den varmeste fargen av Julie Maroh
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙