Hva leter du etter?

"Hvor der kan ligge medicament i en tur..."

Hvem har ikke opplevd den medisinske effekten av en tur? Likevel tok turen til Nilsebu nesten livet av Sigbjørn Obstfelder.

Denne artikkelen stod opprinnelig på trykk i Fjell og Vidde nr. 2/2016 på Stavanger Turistforenings sider. Tekst: Line Noer Borrevik, foto: Kristoffer Mæle Thuestad.

Vandreren Obstfelder

Det er 150 år siden forfatteren Sigbjørn Obstfelder ble født, i utgangspunktet ikke en begivenhet som hører naturlig hjemme i Fjell og Vidde. Men så viser det seg at Obstfelder var en pasjonert vandrer, som allerede som tenåring skrev om vandringens velsignelser.

- Obstfelders tur til Nilsebu i 1899 fikk mye oppmerksomhet, og bidro nok sterkt til en myte om at han ikke var særlig fjellvant. Men det er bare en myte, Obstfelder gikk i Ryfylkeheiene fra han var svært ung, og skrev om turene sine, forteller Marita Aksnes.

Hun er prosjektleder på Sølvberget, Stavanger kulturhus, og har ansvar for Obstfelder-markeringen. Den dramatiske Nilsebu-historien blir sentral i feiringen.

- Obstfelder hadde med seg sin unge kone, Ingeborg, på turen fra Setesdalen via Lyseheiene på vei til Årdal, da de ble overrasket av et forferdelig vær. De søkte ly under en stein, og ble reddet av sauegjetere fra Årdal, blant dem skolebestyrer Østen Asheim fra Stavanger, som hjalp til i sommerferien. Gjeterhytta de ble tatt inn i var bare en jord- og steinhytte, og den sto der Nilsebuhytta står i dag, forteller hun.

Den 22 år gamle operasangerinnen fra København fikk av seg den lange kjolen, som foruten å være dyvåt også var raust utringet, og ble angivelig utstyrt med skolebestyrerens flanellsundertøy. Hun kvitterte med franske arier i gjeterhytta, og skal ha løftet stemningen blant de fire sauebøndene fra Årdal og skolebestyreren fra Stavanger, til helt nye høyder.

Obstfelder på Nilsebu 27. august

Dette tablået er det Sølvberget og Stavanger Turistforening vil gjenskape på Nilsebu 27. august.

- Torfinn Nag dramatiserer historien om ekteparet Obstfelder og sauegjeterne, og dette blir framført på Nilsebu siste helg i august. Vi jobber med et spennende program for hele helgen, sier Aksnes. De som tar den tre timer lange fotturen inn til hytta denne helgen, kan se fram til stemningsfylt overnatting i telt eller lavvo på vollen ved hytta. Det blir satt opp griller til gjestene, og STFs medlemskort gir anledning til å prøve fiskelykken i Nilsebuvatnet. Været blir enten bra eller autentisk.

Sigbjørn Obstfelder er kanskje best kjent for sine dikt, ikke minst "Jeg ser", der han lurer på om han er havnet på feil klode. Aksnes påpeker at forfatteren Obstfelder var langt mer mangfoldig, han skrev romaner, skuespill og en rekke kortere tekster, i tillegg til diktene. Han døde i 1900, bare 33 år gammel.

- Han var en vandrer på så mange måter. Ikke bare fysisk og geografisk, som forfatter vandret han mellom litterære sjangre. Han vadret også mellom ulike fag og disipliner, han var utdannet ingeniør og spilte fiolin. I forfatterskapet vandret han i menneskesinnet, og skapte en ny type psykologisk litteratur, forteller hun.

Obstfelder-jubileet feires hele året, med Sølvberget som primus motor. Tema for Kapittelfestivalen i september er vandring, og burde være midt i blinken for alle som har opplevd turens medisinske effekt.

"Den, som ene har vanket om i norsk hei og talt med fjeldets ånd,

den, som ene har siddet ved fjeldtjernene mod kveld og lyttet til lommenes skrig,

den, som ene har ligget på Listeren eller Jæderen ved havets bred under tordenveir,

han glemmer det aldrig."

"Ja, der er noget av lorden ved hver god nordmand.

Det burde være det.

Det burde være let å være fattig, når man eier et sådant land..."

Fra "Norsk natur" av Sigbjørn Obstfelder, Samlede skrifter II

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙